Klausies sarunu čalās pilsētas ielās, izbaudi pārsteidzošos dabas skatus ar kalniem, līdzenumiem un upēm. Serbieši bieži vien ir nesteidzīgi, vislabāk viņus raksturo frāze nema problema-nav problēmu! Bet neesi pārsteigts atklāt, ka serbieši arī ir ļoti draudzīgi un runīgi, vienmēr gatavi dalīties ar savu kultūru.

Pusaudži Serbijā parasti ir ļoti komunikabli, draudzīgi un viņiem patīk pavadīt laiku vietējās kafejnīcās, parkos vai nodarbojoties ar sportu: futbolu, tenisu un basketbolu. Pastāv iespēja pievienoties pulciņiem pēc skolas, piemēram, serbiešu tautas deju grupā.

Cilvēki

AFS studenti dzīvo visdažādākajās vietās Serbijā, sākot ar mazām pilsētām Panonijas līdzenumā valsts ziemeļos, beidzot ar kalnaino dienvidu reģionu un galvaspilsētu Belgradu. Serbiešu ģimenēm patīk sanākt kopā svētdienās un runāt par nedēļas notikumiem, kopīgi atpūsties pēc garas darba dienas.

Skola

Tu visticamāk apmeklēsi tipisku, uz sagatavošanos universitātei orientētu vidusskolu Serbijā. Mācību gads ilgst no septembra līdz jūnijam, mācību diena parasti ilgst no astoņiem līdz diviem pēcpusdienā, taču dažās skolās no diviem pēcpusdienā līdz astoņiem vakarā. Visas vidusskolas piedāvā obligātos mācību priekšmetus, piemēram, matemātiku, serbiešu valodu, angļu valodu, citas valodas (vācu un franču), bioloģiju, ģeogrāfiju, vēsturi, fiziku un ķīmiju. Daži koncentrējas uz eksaktajām zinātnēm, citi – uz humanitārajām. Klases notiek lekciju stilā ar iespējamiem individuālajiem vai grupu darbiem.

Valoda

Oficiālā valsts valoda ir serbu valoda, vienīgā eiropiešu valoda, kas izmanto divus alfabētus – krilicas un latīņu. Angļu valodas pamatzināšanas būs noderīgas. AFS nodrošinās materiālus, resursus un valodas nodarbības pirmajos trīs apmaiņas gada mēnešos. Vari sagaidīt arī intensīvus valodas kursus AFS orientācijas nometnēs.

Food

Serbiešu ēdiens ir turku, grieķu un ungāru virtuves sajaukums. Gaļa (vista, jērs, cūkgaļa), dārzeņi, kartupeļi un rīsi ir katra serbieša ikdienas ēdienkartē. Maize tiek parasti ēsta kopā ar citiem ēdieniem, piemēram, ar populāro sarmu – pildītiem kāpostu tīteņiem, ćevapi un pljeskavica – tradicionāliem maltās gaļas ēdieniem. Neaizmirsti izmēģināt gardos konditorejas izstrādājumus, vietējos sierus un desertus.