Slovēnija atrodas Balkānu un Eiropas dienvidu, austrumu un centrālās Eiropas krustcelēs, un tā piedāvā ļoti dažādas ainavas – Alpu kalnus, skaistus mežus, Vidusjūras krastu un Panonijas līdzenumu. Šī ir valsts, kas mīl sportu visa gada garumā – slēpošanu, snovošanu, peldēšanu, pārgājienus un riteņbraukšanu.

Pusaudžiem patīk komandu sporta veidi – basketbols, futbols un volejbols. Citas brīvā laika pavadīšanas iespējas ir teātra apmeklēšana, dziedāšana korī un dejas. Nedēļas nogalēs pusaudži dodas uz kafejnīcām vai boulingu.

Cilvēki

AFS studenti tiek izvietoti visā Slovēnijas teritorijā, taču lielākoties Mariboras un Ļubļanas pilsētās. Punktualitāte tiek augstu novērtēta. Iespējams, ka Tava viesģimene vakariņos precīzā laikā katru vakaru, un viņi sagaidīs, ka arī Tu esi mājās laicīgi.

main-qimg-f2ebac231670531411525eb07093cdc4-lq

Skola

Tu apmeklēsi klasisko ģimnāziju, kurā tiek mācīti tādi mācību priekšmeti kā matemātika, slovēņu valoda, angļu valoda, otrā svešvaloda (franču, vācu, spāņu vai itāļu), eksaktās un humanitārās zinātnes. Viena mācību diena parasti ilgst no 8:00-15:00, un gads ir sadalīts divos semestros (no septembra līdz jūnijam). Aptuveni pēc ikkatriem diviem mēnešiem ir nedēļu garas brīvdienas.

Valoda

Slovēņu valoda ir oficiālā valsts valoda. Ungāru un itāļu valodas ir atzītas par dažu valsts reģionu oficiālajām valodām, kas atrodas pie kaimiņvalstu robežām. Daudz cilvēku Slovēnijā prot vācu un angļu valodas, tāpēc vismaz vienas valodas pamatzināšanas programmas laikā būs noderīgas. AFS palīdzēs apgūt valodu, nodrošinot Tev mācību materiālus.

Photo by Amanda Slater
Photo by Amanda Slater

Ēdiens

Slovēņu ēdiens tiek uzskatīts par diezgan vienkāršu. Visizplatītākie ir kartupeļi, gaļa un siltas biezzupas. No rīta tiek ieturētas mazas brokastis (brokastu pārslas vai maizes šķēle ar ievārījumu), vēlāk seko uzkoda – sendvičs un kāds auglis vai jogurts. Pusdienas ir lielākā dienas ēdienreize, kad tiek pasniegti salāti un pamatēdiens, dažkārt arī zupa. Vakariņas ir salīdzinoši mazākas. Tipiskie slovēņu ēdieni, kurus ieteicams pamēģināt, ir potica (sarullēta riekstu smalkmaizīte), štruklji (ar krējumu pildīti pelmeņi), vai čevapčiči (maltas gaļas ēdiens).